Egy csésze kávé akár 99%-ban vízből áll, így nem meglepő, hogy a kávé minősége döntően a víz minőségétől függ. A kávé 98-99%-ban vízből áll.
A portafilteres vagy teljesen automata kávéfőzőhöz használt kiváló minőségű víz ezért rendkívül fontos az elkészítéshez. A vízminőséggel kapcsolatban mindig szóba kerül a vízkeménység. Ezt megmérheti, és mindenekelőtt saját maga javíthatja. Ez lehetőséget ad Önnek arra, hogy aktívan befolyásolja ezt a minőségi tényezőt.




Mi a vízkeménység mértéke, és mikor kemény vagy lágy a víz?
A vízkeménység a vízben lévő kalcium- és magnéziumionok koncentrációjának felel meg. (Az ion egy töltött atom vagy molekula.) Ezt a koncentrációt nk° (német keménységi fok) mértékegységben mérik. Minél magasabb a nk-érték, annál keményebb a víz.
A vízzel kapcsolatos kutatási eredmények bizonyítják, hogy a budapesti ivóvíz minősége kielégíti a vonatkozó magyar szabványokat és az Európai Unió előírásait. Az ivóvíz minőségét a népegészségügyi hatóság laboratóriumában is ellenőrzik.

Összességében elmondható, hogy hazai ivóvíz jó minőségű, ugyanakkor a csapvíz itthon jórészt közepesen kemény, vagy kemény. Közepes értékek Nyugat-Magyarország területén jellemzőbbek, a víz az ország középső részén kemény, és a Mecsekben nagyon kemény. A lágyabb víz az Alföldön jellemző.






